Теоретичні засади управління конкурентоспроможністю підприємства. - Вербівська, Людмила Василівна (Економічний простір: Збірник наукових праць., 2023)
78Економічний простірNo 187, 2023ЕКОНОМІКА ТА УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВАМИ© Вербівська Л.В., 2023УДК 330:339.1DOI: https://doi.org/10.32782/2224-6282/187-13Вербівська Л.В.доктор економічних наук, доцент, Чернівецький національний університет імені Юрія ФедьковичаORCID: https://orcid.org/0000-0002-2768-9157Verbivska LiudmylaYuriy Fedkovych Chernivtsi National UniversityТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ УПРАВЛІННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЮ ПІДПРИЄМСТВА В КОНТЕКСТІ СИСТЕМНОГО ПІДХОДУУ статті розглянуто питання формування системи управління конкурентоспроможності підприємства та її основних складових. Метою статті є розробка теоретичних положень управління конкурентоспроможністю підпри-ємства в контексті системного підходу. Визначено мету та завдання системи управління конкурентоспроможністю підприємства. Виокремлено основні складові сучасної концепції управління конкурентоспроможністю підприємства. Обґрунтовано, що побудова процесів управління конкурентоспроможністю підприємства на засадах системного під-ходу сприятиме формуванню та розвитку стійких конкурентних переваг підприємства за умов адаптації до впливу середовища високого ступеню мінливості та невизначеності. Запропоновано систему принципів управління конкурентоспроможністю підприємства на засадах системного підходу. Визначено, що реалізація системного підходу до управління конкурентоспроможністю підприємства є можливою на засадах розробки відповідного комплексного механізму, що враховує технологічну, економічну, економічну, соціальну, маркетингову складову функціонування підприємства.
Вербівська Л..В. Теоретичні засади управління конкурентоспроможністю підприємства. Економічний простір: Збірник наукових праць. 2023. № 187. С. 78-84.
Keywords: конкурентоспроможність, механізми управління, підприємство, система управління, стратегія