Конституційний принцип заборони зворотної дії закону в часі та податково-правова доктрина України - Havrylyuk, Ruslana (Видавництво “Рута”, 2002)
Все повніше утвердження в Україні атрибутів громадянського суспільства і правової держави, розширення Україною, її юридичними та фізичними особами міжнародного співробітництва, її поступове наближення до країн європейського співтовариства по-новому поставили проблему джерел податкового права України, ієрархії цих джерел. У світлі цього небувалого раніше методологічного значення набувають норми Конституції України як найважливішого джерела її податкового права, конституційні принципи оподаткування. Адже, як зазначає П.С.Пацурківський, за своєю правовою природою конституційні принципи оподаткування є ядром її податково-правової доктрини. Саме у принципах оподаткування ця доктрина найпослідовніше проявляє свою онтологічну сутність, найглибше розкривається її зміст, найчіткіше визначаються межі податкової діяльності держави та податкового права.
Keywords: принципи оподаткування; загальні принципи права; принцип заборони зворотної сили закону; іноземні інвестиції; етатистська доктрина оподаткування; етатизм; ретроактивність податково-правових норм; м'які норми