Способи творення та перекладу англійськомовної метричної термінолексики - Лесінська, Оксана Михайлівна; Сунько, Наталія Олегівна; Боднарчук, Анастасія Русланівна (Гельветика, 2025)
Статтю присвячено дослідженню метричної термінологічної лексики англійської мови. В статті нада- ється визначення поняття «метрична термінологічна лек- сика», встановлюються способи її творення та структурні особливості в англійській мові. Також у статті визначають- ся способи перекладу англійськомовної метричної лекси- ки українською мовою, з’ясовуються перекладацькі тран- сформації, що вживаються для її адекватного відтворення та пристосування до норм перекладу. Метрична термінолексика представлена термінооди- ницями на позначення понять вимірювання різних вели- чин. Ці одиниці позначають міри довжини, маси, об’єму, часу, температури тощо. За структурними особливостями англійськомовні терміни метрики поділяються на корене- ві, афіксальні, cкладні, терміносполучення, cкорочення. Афіксальні терміни сфери метрики представлено пере- важно префіксальними, утвореними префіксами грецького походження. Складні та скорочені англійськомовні метрич- ні терміни вказують на їх морфолого-cинтаксичний спосіб формування. Творення метричної термінолексики в англій- ській мові здійснено і синтаксичним шляхом, внаслідок чого з’явились її терміносполуки. Переважно вони є дво- компонентними одиницями, утвореними за моделями N+N, N's +N, Adj+N, Ving+N. Існують також окремі три- та чоти- рикомпоненті терміни вимірювання в англійській мові. Семантичний шлях формування метричних термінів англійської мови пов’язаний із процесами термінологізації та ретермінологізації, яким підлягають лексеми її загаль- ного вжитку та терміни з інших сфер. Подібними сферами є морська справа, поліграфія, військова термінологія, фізи- ка, астрономія. Механізмами творення таких метричних термінів є метафора та антономазія, завдяки яким в аналі- зованій термінології з’явилися терміни-епоніми. Переклад метричних термінів англійської мови потре- бує вживання різних видів транскодування, україномов- них еквівалентів, калькування. Адекватна передача засо- бами української мови метричних терміносполук потребує застосування перекладацьких трансформацій, зокрема таких, як перестановка слів і додавання слова.
Keywords: англійська мова, способи творення, структурні особливості, переклад, метрична термінологіч- на лексика, перекладацька трансформація