Використання секвенційних програм для формування комунікативної компетентності у дітей з розладом аутистичного спектра - Танявська, Ярина Андріївна (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2024)
У кваліфікаційній роботі розглянуто особливості мовлення та комунікативної поведінки дітей із розладами аутистичного спектра (РАС), які впливають на їхню здатність до соціальної взаємодії та адаптації; описано специфіку використання секвенційних програм у логопедичній практиці, що спрямовані на розвиток мовленнєвих і соціальних навичок через структуроване навчання; визначено основні принципи впровадження секвенційних програм, що враховують індивідуальні потреби дітей із РАС; доведено ефективність секвенційного підходу для формування комунікативної компетентності з дітьми молодшого шкільного віку з РАС; розроблено секвенційну програму, яка забезпечує поступовий розвиток функціонального мовлення, емоційної виразності та навичок соціальної взаємодії та методичні рекомендації щодо організації корекційної роботи з молодшими школярами з аутизмом.
Keywords: комунікативна компетентність; логопедична робота; мовленнєвий розвиток; розлади аутистичного спектра; секвенційні програми; соціалізація