Конституційно-правові принципи оподаткування суб’єктів податкових правовідносин. - Havrylyuk, Ruslana (Видавництво “Рута”, 1999)
Конституційно-правові принципи оподаткування - це основні засади як вираз найбільш узагальнених підвалин побудови і функціонування податкової системи. Як відмічав відомий німецький державознавець, П.Кірхгоф, "доходи як особлива категорія цікавлять державне право не з точки зору походження, правової основи або цілеспрямованості використання грошових засобів. В центрі його уваги - міра свободи держави у сфері фінансів". Спрямованість загальних принципів оподаткування і зборів, є тим самим обмеженням цієї свободи. Вони на конституційному рівні ставлять перепони податковій анархії, створюють основи справедливого, помірного і співрозмірного оподаткування.
Keywords: принципи оподаткування; суб'єкти податкових правовідносин; конституційно-правові принципи оподаткування; система оподаткування