ВИЗНАЧЕННЯ МОРФОМЕТРИЧНИХ ПОКАЗНИКІВ РЕЛЬЄФУ ЗА ТОПОГРАФІЧНОЮ КАРТОЮ - Турку, Дєніза (My University, 2025)
У роботі здійснено комплексний аналіз та оцінку морфометричних характеристик рельєфу території з використанням топографічної карти масштабу 1:25000 (аркуш М 35138-А-а. МАМАЛИГА) та сучасних геоінформаційних технологій. За допомогою ГІСзасобів побудовано гіпсометричні профілі, створено цифрову модель розподілу кутів нахилу поверхні, а також визначено просторову орієнтацію (експозицію) схилів. Отримані морфометричні показники дали змогу здійснити детальний опис рельєфу досліджуваної ділянки, виявити основні орографічні особливості та оцінити рівень його розчленованості. Результати морфометричного аналізу можуть бути використані для подальших геоморфологічних досліджень, планування господарської діяльності, оцінки ерозійних процесів та екологічного моніторингу території.
Keywords: рельєф, морфометричні показники, кути нахилу, експозиція схилів