ОСОБЛИВОСТІ БОГОСЛОВСЬКОГО ВЧЕННЯ ПРО БОГОРОДИЦЮ І ПРИСНОДІВУ МАРІЮ: КАТОЛИЦЬКА ТА ПРАВОСЛАНА ТРАДИЦІЇ - Левицький, Михайло Петрович (My University, 2023)
Роботу присвячено вивченню ідейно-богословських джерел, специфіки формування та еволюції християнського догматичного вчення про Пресвяту, Богородицю і Вседіву Марію для визначення відмінностей католицької Маріології, її ґенези, богословського змісту та сотеріологічного потенціалу. Дослідницьку увагу звернено на аналіз джерел православного та католицького вчень, що є базовими для Маріологічного богословського дискурсу, а також на з’ясування його провідних тенденцій та здійснення компаративний аналіз ідейно-символічних і догматично-канонічних підвалин католицького вчення про прославлення Приснодіви Марії як Богородиці і Співвикупительки людського роду. У роботі витлумачено основний зміст концептуальних положень віровчення Римо-католицької церкви про Пречисту Діву Марію та охарактеризовано літургічне й етнорелігійне підґрунтя культу Пресвятої Богородиці в його відображенні у національно-духовній культурі українського народу
Keywords: Діва Марія, Богородиця, Матір Божа, Маріологія, Собор, богослов’я, догматика, еклезіологія, сотеріології, культ