Гастрономічні традиції і тренди у світовій кулінарії - Макушева, Ксенія; Круль, Галина (Львів: «Камула", 2025)
Публікація присвячена огляду сучасних гастрономічних трендів і традицій у харчуванні в різних країнах світу, в т.ч і в Україні. Виокремлені основні тенденції в ресторанному секторі. Розглянуті особливості харчування у Франції, Італії, Туреччині, Китаї, що впливають на формування і поширення гастрономічних трендів у світі. Одним із шляхів популяризації національних кухонь різних країн є організація гастрономічних фестивалів і гастротурів. Проаналізовані традиції харчування в етнографічних регіонах України та зазначені їхні традиційні страви. Дослідження в галузі харчування свідчать про значні відмінності у харчовому раціоні та звичках споживання продуктів у різних країнах, що зумовлено впливом різноманітних чинників: культурних особливостей, географічних, історичних, соціально-економічних, інноваційних.
Keywords: гастрономічні тренди; національні кухні; ресторани; інновації в ресторанній сфері; гастрономічний туризм; кулінарні особливості