Удосконалення методики підготовки засобами гімнастики у навчально-тренувальному процесі з панкратіону - Дасевич, Іван Дмитрович (My University, 2024)
Сучасний панкратіон є відображенням стародавнього панкратіону, який понад тисячу років був в Олімпійських Іграх стародавніх часів. Сьогодні міжнародна федерація панкратіону входить до олімпійської асоціації боротьби і прагне включення цього виду спорту до програми Олімпійських ігор, що стимулює підвищений інтерес до вдосконалення методик підготовки спортивного резерву. Динаміка гнучкості у панкратіастів масових розрядів визначається не лише процесами природного вікового розвитку організму. Цілеспрямоване застосування спеціально орієнтованих дій у панкратіастів 12–13 та 14–15 років дозволяє не тільки ефективно застосовувати періоди максимального приросту гнучкості, але й сприяти уповільненню цього процесу або навіть погіршенню гнучкості в субкритичні періоди. Підбір комплексів вправ для покращення рухливості основних суглобів панкратіастів у тижневому циклі повинен бути збалансованим. Вправи мають охоплювати всі суглоби та м’язові групи, які залучені в технічні прийоми, що вивчаються. Ефективність системи планування стандартних тренувальних завдань для розвитку гнучкості в різних структурних елементах була підтверджена в реальних умовах навчально-тренувального процесу. Використання розроблених рекомендацій сприяло швидкому прогресу показників активної гнучкості у панкратіастів масових розрядів. Запропонована методика вдосконалення гнучкості дозволяє більшості спортсменів за три місяці тренувань досягти високого рівня рухливості в тазостегновому суглобі за всіма основними осями руху. Позитивні результати експерименту дають підстави рекомендувати використання розробленої методики не лише в панкратіоні, але й в інших видах спорту та спортивних єдиноборствах.
Keywords: панкратіон, удосконалення, тренувальний процес, гнучкість.