Сучасні стратегії та методики навчання іноземної мови засобами художньої літератури. - Матійчак, Альона; Мурадханян, Ірина; Петренко, Оксана (Германська філологія. Чернівецький національний університет, 2024)
Стаття розглядає різні методики роботи з художніми текстами у процесі вивчення іноземної мови, що є актуальним у контексті розвитку сучасної освіти, орієнтованої на міждисциплінарність та інноваційність. У сучасному світі викладачам важливо не тільки ознайомлювати студентів із мовними структурами, але й залучати їх до активної участі у навчальному процесі, що сприяє розвитку комунікативних навичок та критичного мислення. Використання художніх текстів дозволяє студентам глибше зрозуміти культуру, історичні контексти та багатогранність англійської мови. Утім, робота з текстами художньої літератури зазвичай обмежується типовими методиками – питання на розуміння прочитаного, прослуханого тексту, переклад тощо. Запропоновані нами методи дозволяють урізноманітнити заняття, а також врахувати сучасний рівень розвитку цифрових технологій (зокрема використання штучного інтелекту). Метою дослідження є аналіз інтерактивних методів роботи з художнім текстом при вивченні англійської мови. Запропоновані методи дозволяють працювати як з оригінальними, так і з адаптованими художніми текстами. Автори поділяють методи на дві групи. Перша група методів передбачає роботу безпосередньо з самим лише словом (галерея цитат, інтерв’ю з персонажем, лист до автора, написання фанфіку тощо). Друга група апелює до художнього тексту як до твору мистецтва, і тут робота зі словом спирається також на використання можливостей інших видів мистецтва ‒ живопису, музики тощо (книжкові ілюстрації та саундтреки, віртуальні тури, створення мемів тощо). Інтерактивні методи дозволяють не тільки покращити розуміння тексту, але й підвищити мотивацію студентів до вивчення англійської мови. Кожен із методів спрямований на активізацію пізнавальної діяльності студентів, розвиток їхніх творчих здібностей, критичного та аналітичного мислення, а також сприяє формуванню практичних навичок володіння мовою. Студенти більш активно беруть участь у процесі навчання, що позитивно впливає на їхню мотивацію та зацікавленість у вивченні англійської мови.
Contemporary Language Teaching Strategies and Techniques by Means of Fiction
Keywords: інтерактивні методи; художній текст; мотивація; цифрові технології; міждисциплінарність