НЕВИЗНАЧЕНІСТЬ ЯК ЕКОНОМІЧНА КАТЕГОРІЯ ТА ЯК СЕРЕДОВИЩЕ ФУНКЦІОНУВАННЯ БІЗНЕСУ - Галушка, Зоя Іванівна (Національний університет «Одеська політехніка» Економічний науковий портал, 2023)
У статті досліджується невизначеність як категорія економічної науки та як характеристика середовища функціонування бізнесу. Наведено підходи до розуміння невизначеності в історії економічної науки. Невизначеність як економічна категорія розглядається як характеристика економічної ситуації, в якій неможливо отримати абсолютне уявлення щодо внутрішніх і зовнішніх умов функціонування соціально-економічної системи із-за неоднозначності її параметрів, неповноти, неточності або суперечливості інформації та впливу суб’єктивних чинників, що зумовлює недетермінованість економічних процесів, нестабільність економічного розвитку та економічний ризик. Зазначено компоненти VUCA-світу та BANI-світу, а також види реакції на них в бізнес- середовищі. Невизначеність розглядається як норма функціонування бізнесу.
UNCERTAINTY AS AN ECONOMIC CATEGORY AND AS A BUSINESS FUNCTIONING ENVIRONMENT
Keywords: бізнес-середовище, невизначеність, VUCA-світ, BANI-світ, економічний ризик