Психологічні особливості ТВ- залежної особистості - Литовченко, Н.Ф.; Андрєєва, Я.Ф. (TECHNOLOGIES OF INTELLECT DEVELOPMENT, 2021)
Стаття присвячена аналізу проблеми особистості в сучасному інформаційному світі. В теоретичному аналізі проблеми звертається увага на розгляд специфіки сучасного етапу психологічних досліджень масової комунікації (МК). Постмодернізм, а конкретно, соціальний конструктивізм, як теоретична основа сучасних досліджень масової комунікації, акцентує увагу на особливостях конструювання учасниками МК картини соціального світу. Розкривається поняття «мозаічно-резонансний ефект», як провідна характеристика повідомлень сучасних ЗМІ. Аналізується дискурс, інструмент аналізу конструювання людьми картини світу в процесі МК. Визначаються основні характеристики двох моделей МК: дискурсивної моделі Дж.Фіске і конструктивістської моделі У.Гемсона. Результати емпіричного дослідження демонструють перспективність подальших розвідок у напрямі психологічного впливу засобів масової комунікації на особливості конструювання особистістю картини світу, способів інтерпретації комунікативних сигналів. Показано, що ТВ-залежні особистості (схильні значну частину часу витрачати на перегляд ТВ-контенту) характеризуються емоційною нестабільністю, неуважністю до співвіднесення та аналізу деталей поданої інформації, некритичним її сприйманням. ТВ-залежні особистості переважно неадекватно сприймають ТВ-інформацію, акцентують свою увагу на емоційно значимих фрагментах інформаціїі, заново конструюють уявлення про подію, яка у кінцевому результаті являє собою, за визначенням А.А.Бодальова, інформацію нижніх рівнів змістово-смислової структури у вигляді ілюстрації чи загального фону телепередачі.
Keywords: масова комунікація, психологічний вплив, картина світу, залежна особистість, ТВ-залежна особистість.