ГРОМАДСЬКИЙ КОНТРОЛЬ У ДІЯЛЬНОСТІ ВІЙСЬКОВОЇ ЮСТИЦІЇ УКРАЇНИ: АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВИЙ АСПЕКТ - Krainii, Pavlo (My University, 2024)
Військова юстиція є невід’ємною складовою правової системи держави. Більше того, її функціонування стає в рази актуальнішим для країни яка перебуває у стані війни чи мала такий досвід раніше. В Україні тривалий час функціонували відповідні органи які мали повноваження для забезпечення належного рівня дисципліни та правопорядку у військових формуваннях Збройних Сил України (далі – ЗСУ) що впливало на загальний рівень їх боєздатності. Актуальність даного питання зумовлена й тим що починаючи з 2014 року, коли наша держава зазнала віроломного нападу, що мало наслідком ведення активних бойових дій в Донецькій та Луганській областях, а також, анексії Автономної Республіки Крим, зросла необхідність у відновленні діяльності органів військової юстиції як під час проходження військової служби так й всіх випадків що пов’язані з військовослужбовцями під час виконання ними бойових завдань, вчинення дисциплінарних, адміністративних та кримінальних правопорушень тощо.
Keywords: військова юстиція; адміністративно-правовий статус; консультативно-дорадчі органи