Сучасні тенденції туризму Молдови та її туристичний бренд. - Парадюк, Дар`я Сергіївна (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2026)
Тема сучасних тенденцій туризму Молдови та її туристичного бренду є актуальною в умовах зростання конкуренції між туристичними дестинаціями, посилення ролі національного брендингу та зміни туристичних мотивацій у бік автентичного, гастрономічного, винного, сільського й подієвого туризму. Молдова не належить до масових туристичних напрямів Європи, однак має значний потенціал для розвитку нішевих туристичних продуктів, пов’язаних із виноробством, традиційною кухнею, культурною спадщиною, сільськими громадами та брендом «Tree of Life». У роботі розкрито теоретичні засади дослідження туристичного бренду країни, визначено його сутність, функції та роль у підвищенні конкурентоспроможності туристичної дестинації. Проаналізовано чинники формування сучасних тенденцій міжнародного туризму, зокрема економічні, соціокультурні, технологічні, екологічні, політико-правові та безпекові. Досліджено ресурсний потенціал Молдови, основні напрями розвитку її туризму, динаміку туристичних потоків і проблеми функціонування туристичної галузі. Окрему увагу приділено туристичному бренду «Tree of Life», його символіці, концептуальному змісту та інструментам просування на міжнародному ринку. За результатами дослідження обґрунтовано шляхи вдосконалення туристичного бренду Молдови через розвиток винного, гастрономічного, сільського й сталого туризму, цифровізацію туристичних сервісів, активізацію подієвого маркетингу, формування тематичних маршрутів і посилення міжнародної впізнаваності країни. У 2024 році кількість відвідувачів, які скористалися послугами туристичних агентств і туроператорів Молдови, становила 555,9 тис. осіб, а в’їзний туризм зріс на 55,1%, що підтверджує актуальність подальшого розвитку бренду країни як туристичної дестинації. Бренд «Tree of Life» використовується як символ просування Молдови та був представлений на міжнародних форумах і виставках, що засвідчує його значення для зовнішньої репрезентації країни.
Keywords: Туризм, Молдова, туристичний бренд, туристична дестинація, Tree of Life, винний туризм, гастрономічний туризм, сільський туризм.