Соціально-психологічні чинники девіантної поведінки підлітків - Лупу, Іван Георгійович (My University, 2022)
Підлітковий вік є найчутливішим до особливостей соціальної ситуації. Зміни, що відбуваються в нашому суспільстві, практично зруйнували раніше існуючі уявлення про норму в поведінці, що призводить до різних відхилень в особистісному розвитку та поведінці підлітків. Актуальність даної проблеми полягає у потребі широкого дослідження теми, яка на даному етапі є не достатньо вивчена, а також в тому, що сучасна соціальна ситуація набуває рис вираженої нестабільності, спостерігаються зміни в розбудові державної системи, суспільного виховання, ускладнення умов життєдіяльності, зміна моральних цінностей, послаблення виховання та духовної функції сім'ї тощо. У зв’язку з цим велика увага практичних психологів приділяється проблемі девіантної поведінки підлітків, яка як одна з форм деструктивної поведінки наносить шкоду не тільки молодій людині, а й усьому суспільству. Обговорення цієї проблеми набуває великої суспільної значимості і стає особливо необхідною в період кризи соціальної системи.