Вплив зовнішніх полів на переріз фотоіонізації домішки та коефіцієнт поглинання світла в сферичних наноструктурах. - Чубрей, Марина (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2025)
Дисертація присвячена теоретичному вивченню впливу зовнішніх полів та домішки на оптичні та фотоелектричні властивості багатошарових сферичних квантових точок, зокрема квантових точок І та ІІ типу, які характеризуються специфічним профілем енергетичних зон в зоні контакту, що визначає просторове розділення носіїв заряду та їх кулонівську взаємодію. Дослідження виконувались для одноямних та двоямних наноструктур різних розмірів у наближенні прямокутних потенціальних бар’єрів та моделі ефективної маси. Для розрахунку хвильових функцій електрона та його енергетичного спектра використано матричний метод, згідно якого хвильову функції шукають у вигляді розкладу за повним базисом хвильових функцій, що є точними розв'язками рівняння Шредінгера для наносистеми без впливу зовнішніх полів та домішок.
Keywords: квантова точка; енергетичний спектр (стан); сила осцилятора; домішка; електричне поле; магнітне поле; наноструктура (система); електрон; екситон; дірка; рівняння Шредінгера; ефективна маса; потенціальний бар’єр; фотоелектричні властивості