Особливості фінансування вищої освіти в умовах війни - Сокровольська, Наталія; Корбутяк, Аліна (Економіка та суспільство, 2025)
У статті досліджено систему фінансування вищої освіти як ключовий чинник забезпечення її якості, доступності та конкурентоспроможності в умовах євроінтеграції. Проаналізовано сучасний стан бюджетного фінансування закладів вищої освіти України, а також роль альтернативних джерел надходжень — грантів, плати за освітні послуги, цільових фондів і міжнародної допомоги. Визначено основні тенденції та диспропорції у розподілі фінансових ресурсів між освітніми рівнями й установами різних форм власності.
Keywords: фінансування вищої освіти, видатки бюджету, джерела фінансування, фінансова автономія університетів