АЛГОРИТМІЧНІ ОСНОВИ КОМП’ЮТЕРНОЇ ГРАФІКИ - Фратавчан, Валерій (My University, 2023)
Навчальний посібник містить теоретичні відомості з математичних та алгоритмічних основ інженерної комп’ютерної графіки. Розглядаються математичні моделі та базові алгоритми геометричного перетворення координат, основні математичні перетворення в площинних, стереометричних та однорідних координатах. Аналізуються алгоритми основних стереотипних задач комп’ютерної графіки на площині та у просторі: алгоритми триангуляції, побудови лінійних оболонок, контактної графіки, проведення проєктивних ортогональних та перспективних перетворень. Розглядаються математичні моделі та алгоритми фрактальної графіки та апроксимації ліній та поверхонь вищого порядку. Викладення теоретичного матеріалу супроводжується алгоритмічними схемами та тестовими програмними засобами. Окремим розділом розглядаються засоби та методи мовної (бібліотечної) графічної надбудови OpenGL. Викладені програмні ресурси для проєктування стереометричних сцен, візуалізації, перетворення, подання зображень у натуральному вигляді. Навчальний посібник призначений для викладання дисциплін комп’ютерної графіки студентам спеціальностей галузі знань 12 Інформаційні технології.
Повну версію даної книги можна знайти за адресою курсу "Алгоритмічні основи комп’ютерної графіки" в системі moodle
Keywords: система координат, геометричні перетворення, комп'ютерна анімація, комп'ютерна графіка, проективні перетворення, фрактали; криві Без'є, криві Ерміта