Наукометричний аналіз досліджень з політичних наук: автори, журнали, теми, цитованість (за базою WoS). - Шилюк, Олег (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2018)
Відсутність кількісних даних щодо опублікованих досліджень з політології зумовило проведення даної роботи. Метою дослідження було вивчення публікацій з політичних наук з використанням бібліометричного аналізу. Статті з політології, опубліковані в період між 1970 і 2018 роками, були виокремлені з бази даних Web of Science (станом на 15.03.2018 р.). Отримані записи були проаналізовані за характеристиками цитування, а також включаючи розподіл публікацій за мовами, країнами, журналими та авторами. Всього було виявлено понад 228,5 тис. статей, опублікованих в різних рецензованих журналах. З 2007 по 2017 рік спостерігається значне збільшення кількості опублікованих статей з даної тематики. Більшість статей було написано англійською мовою (87,7%), а Сполучені Штати – провідна країна в загальній кількості опублікованих статей (понад 80 тис., 35,3 %). Лідера серед журналів за кількістю публікацій немає, але чотири видання (ECONOMIC AND POLITICAL WEEKLY; NEW REPUBLIC; NEW SOCIETY та NATION) публікують найбільшу кількість статей на цю тему (сумарно – понад 15 %). Аналіз найбільш цитованих публікацій дозволяє виділити три кластери дослідницьких тем: вибори як частина політичного процесу; трансформація політичних режимів; глобальні впливи і взаємодії. Це дослідження дає систематичний огляд продуктивності та наочності дослідницької роботи в галузі політичних наук. Висновки можуть бути використані для організації та визначення пріоритетів майбутніх досліджень в політології.
Keywords: Політологія; Бібліометричний аналіз; Аналіз цитувань; Web of Science