БАНКРУТСТВО ПІДПРИЄМСТВА: СУТНІСТЬ, ПРИЧИНИ ТА НАСЛІДКИ - Марусяк, Наталія; Pylniuk, Daria (My University, 2021)
У статті досліджено питання банкрутства підприємств в сучасному змінному економічному середовищі. Розглянуто трактування поняття банкрутства вчених економістів за хронологією для оцінки зміни позицій та підходів для розуміння його сутності. Досліджено розуміння банкрутства на законодавчому рівні, у відповід- них нормативно-правових актах в його актуальних визначеннях у Господарському кодексі, Кодексі України з питань банкрутства, Кримінальному кодексі України. Визначено першочергові проблеми, які виникають в економіці під час процесу банкрутства підприємства. Виділено основні сучасні передумови банкрутства під- приємств, а також внутрішні та зовнішні фактори, які потенційно можуть чинити вплив на функціонування підприємств. Також виділено основні і заходи для передбачення та запобігання банкрутства. Звернута увага на позитивні та негативні наслідки банкрутства та потребі в постійному моніторингу фінансового стану підпри- ємства для нейтралізації негативних наслідків.
Keywords: банкрутство підприємства, наслідки банкрутства, фінансовий стан підприємства, непла- тоспроможність, напрями попередження та подолання кризового стану