Вовк С.Ю. Преса та політична література доби Великої французької революції - Вовк, Станіслав Юрійович (Чернівці, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2024)
У роботі досліджується зародження та становлення такого явища, як політична преса, діяльність найвпливовіших публіцистів революції, зокрема діяльність Жан-Поля Марата та вплив французьких газет на формування сучасних ЗМІ У першому розділі розглядається еволюція французької преси, починаючи від дореволюційного періоду, коли вона знаходилась під жорсткою королівською цензурою, і до часів Великої французької революції, коли преса перетворилась на потужний засіб заохочення населення до здійснення радикальних дій. Друга частина роботи присвячена діяльності Жан-Поля Марата. Тут розглядається його становлення в якості впливового публіциста та політичного діяча, ідеологічні переконання, погляди на революцію та можливі шляхи її розвитку. Велика увага приділяється його найпопулярнішій газеті «Друг народу», за допомогою якої він зміг надихнути багатьох громадян Франції до повалення монархії та аристократії.3 В третьому розділі розглянуто вплив французької преси у формуванні сучасних ЗМІ та здійснено між ними порівняльний аналіз. Слід зазначити, що французька політична преса стала чудовим засобом для її лідерів залучити на свій бік якомога більшу частину населення та зіграла далеко не останню роль в перемозі революції.
Vovk S.Yu. Press and political literature of the era of the Great French Revolution
Keywords: Франція; Велика Французька революція; преса; газета; памфлет; якобінці