Методологічні проблеми референдумів з фінансових питань крізь призму теорії групової дії Менкура Олсона - Havrylyuk, Ruslana (Матеріали Міжнар. наук.-практ. конф, 2023)
Більшість цивілізованих держав світу на конституційному рівні забороняє проведення референдумів з питань публічних фінансів. Відповідно до теорії групової дії Менкура Олсона це зумовлено тим, що суб’єкти будь-якої групи, в тім числі і учасники ймовірного референдуму з питань публічних фінансів, залишаючись за їх природою раціональними індивідами, зазвичай уникатимуть особистої участі у створенні публічного блага у будь-якій формі, оскільки таке благо, якщо воно надаватиметься, дістанеться їм у пропорційній частці з усіма іншими і без їх додаткових зусиль. Тобто, референдум з питань публічних фінансів в принципі неспроможний додати щось до їх легітимації або збільшення їх обсягу. З іншого боку, він дійсно продукуватиме колізійні норми у порівнянні із чинним нормативним регулюванням публічних фінансів.
Keywords: референдум; конституційна процедура; публічні фінанси; Менкур Олсон; традиційна теорію груп; парадокс публічних благ