Особливості використання методу глибинних інтерв'ю у дослідженнях етнічності - Шестакова, Катерина (Житомирський державний університетімені Івана Франка, 2020)
Методологічний арсенал сучасного соціолога надзвичайно широкий. Однак осягнути соціальну реальність максимально точно – завдання не просте. Розуміння феномену етнічної ідентичності (який власне й лежить в центрі уваги пропонованої статті) неможливе без спроби "зазирнути" в середину локального середовища етносу. Результати досліджень в інтерпретативній парадигмі складно верифікувати прямим чином. Для вивчення етнічної ідентичності використовують якісні методи збору та аналізу даних. Серед них інтерв’ю – один з найбільш популярних методів. Хоча метод вимагає від дослідника багато часу у зв’язку із транскрибуванням та аналізом матеріалу, тим не менше, нарраційне інтерв’ю – найкраща дослідницька техніка, яка дозволяє знайти автобіографічний матеріал, який при цьому не редагований, створений ex tempore.
Актуальні проблеми сучасної філософії та науки: виклики сьогодення: зб. наук. праць / редкол. М. А. Козловець, Н. М. Ковтун, О. В. Чаплінська [та ін.]. – Київ: КВІЦ, 2020.
Keywords: Глибинні інтерв'ю, етнографічна традиція, теоретичне насичення вибірки