Перша світова війна і Україна: транснаціональний вимір - Глібіщук, Микола Васильович (Велика війна 1914–1918 рр.: осмислення трагічного досвіду: колективна монографія/ Наукова редакція О. В. Добржанського, В. П. Фісанова.Рига, Латвия: Izdevnieciba“BaltijaPublishing”, 2024., 2024)
Сьогодні все більше західних дослідників Великої війни 1914–1918 рр. вивчають її крізь призму транснаціонального підходу. Транснаціональний вимір Першої світової не апелює до таких політичних категорій, як нація, держава, військово-політичні альянси тощо. Транснаціональна історія використовує ширші смислові дефініції та застосовує численні рівні історичного досвіду. Транснаціональний підхід не розглядає Велику війну 1914–1918 рр. як європейський конфлікт, а ставить більш масштабну перспективу, дозволяючи вузькі та часто давно вивчені аспекти вводити у глобальний історичний контекст, який відкриває нові дослідницькі можливості.У цій публікації автори окреслили лише деякі перспективні теми, пов’язані з історією України впродовж 1914–1918 рр., які дозволяють вписати їх у транснаціональну історію Першої світової.
Keywords: Перша світова війна, Україна, західна історіографія, транснаціональна історія