НІ, ТАКИ НЕ НАШ, ГРИГОРІЙ! ДЕКІЛЬКА РЕФЛЕКСІЙ ЩОДО ПОСТАТІ БУКОВИНСЬКОГО ЖУРНАЛІСТА І НАУКОВЦЯ Г. КУПЧАНКА - Dobrzhanskyi, Oleksandr (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2023)
Григорій Купчанко – відома постать в історії Буковини другої половини ХІХ – початку ХХ ст. Майже все своє доросле життя він прожив у Відні, але не поривав зв’язків із Буковиною, активно займався дослідженням етнографії українців краю. Воднораз він був одним з найбільш послідовних популяризаторів проросійських ідей на західноукраїнських землях, фактично одним із фундаторів радикального москвофільства. Щодо його постаті досі точаться суперечки, є різні підходи до оцінки його діяльності. Стаття присвячена аналізу життєвого шляху, наукових досліджень, пропагандистської діяльності Г. Купчанка. На основі широкої джерельної бази доводиться, що він завдав чималої шкоди формуванню національної свідомості українців краю, прагнув насаджувати російську ідентичність, популяризував імперію Романових як ледве не взірцеву державу. Тому спроби виправдати Г. Купчанка, представити його лише як науковця, не витримують критики. Аналіз його діяльності актуалізує потребу переосмислення місця радикальних москвофілів у суспільно- політичному житті українців західноукраїнських земель другої половини ХІХ – початку ХХ ст.
Науковий вісник Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича : Історія. Чернівці : Чернівецький університет,
Keywords: Григорій Купчанко; Буковина; Австро-Угорщина; москвофільство