Купальські пісні та обряди: історія і сучасність (фольклористичний і дидактичний аспект) - Балахтарь, Інна Сергіївна (My University, 2023)
У науковій роботі проаналізовано записи українських купальських пісень та обрядів, які здійснили Марко Вовчок, Опанас Маркович, Леся Українка та Людмила Іваннікова; розглянуто зразки численних текстів, зафіксованих у різних регіонах України; охарактеризовано особливості їх сучасного побутування і функціонування; доведено давність та автентичність національних звичаїв та обрядів; визначено внесок вітчизняних учених у його вивчення та популяризацію; досліджено ступінь розповсюдження цього обряду в межах нашої країни; описано сучасні реалії цього обряду; наголошено на тому, що сучасні його варіанти виконують більше розважальну функцію аніж магічну.
Keywords: купальські пісні; обряд; тексти; твори; ритуал; залицяння; кохання; Марко Вовчок; Леся Українка; Волинь